Kuidas mõjutab suhkur meie keha

Enamik inimesi kipub tarbima suhkrut liiga palju, sest süüakse palju maiustusi, kooke-küpsiseid ja teisi suhkrurikkaid toite ja juuakse karastus- ja mahlajooke. Töötlemata toiduainetes, näiteks puuviljades ja piimas sisalduvat suhrut ei pea kartma. Vähendada tuleks ennekõike toitude söömist, mis sisaldavad lisatud suhkrut.

Suhkrut lisatakse paljudesse erinevatessetoitudesse, kuid kõigeenam sisaldavad seda:

  • karastus- ja mahlajoogid, nt 500 ml limonaadi võib sisaldada ligi 200 g e 40 teelusikatäit suhkrut,
  • maiustused, kommid, küpsised,
  • moos,
  • koogid, tordid, saiakesed, pudingud,
  • jäätis.

Peamiseks suhkrurikaste toitude paheks on ühelt poolt suhteliselt suur energiasisaldus, kuid teiselt poolt reeglina ka üsna väike vitamiinide ja mineraalainete sisaldus. Samuti sisaldavad paljud suhkrurikkad tooted lisaks ka palju rasva, nt. šokolaad, küpsised, saiakesed, koogid ja jäätis.   Suhkrurikkad toidud ja joogid võivad kahjustada ka hambaid, kui ei pöörata piisavalt tähelepanu suuõõne hügieenile. Hambaid tuleb pesta korralikult vähemalt 2 korda päevas ning puhastada neid näiteks närimiskummiga ka toidukordade vahel.   Kui puuviljades sisalduvad suhkrud hambaid nii palju ei kahjusta, siis puuviljamahlades on nende struktuur lõhutud ning seega kahjustavad nad hambaid sama palju kui iga teine suhkrurikas toit, eriti juhul, kui neid tarbida tihti. Klaas puuviljamahla päevas on siiski soovitatav juua ja just toidu kõrvale, sest see rikastab meie toidulauda vitamiinide, mineraalainete ning fütokemikaalidega.

Suhkrutsaab vähem tarbida!

  • Söö vähem suhkrurikkaid näkse, karastusjookide tarbimisel jää mõõdukaks
  • Asenda karastus- ja mahlajoogid magustamata lahjendatud puuviljamahlaga, veel parem, veega.
  • Küpsetitest eelista karaskit, täisterajahust tooteid, puuviljade-marjade või kohupiimatäidisega tooteid.
  • Vähenda suhkru kogust, mida lisad kohvile ja teele või hommikuhelvestele.
  • Asenda moos, marmelaad ja mesi saia peal näiteks banaanilõikudega või hoopis madala rasvasusega määretega.
  • Loe alati pakendite märgistust, et valida toite, mis sisaldavad vähem lisatud suhkrut.
  • Valmistades ise küpsetisi, vähenda suhkru kogust retseptides.
  • Puuviljakonservide hulgast eelista omas mahlas tooteid siirupis toodetele
  • Vali tavalised täisterahommikuhelbeid suhkru-, šokolaadi- ja meekattega hommikuhelveste asemel.

Allikas: Tervise Arengu Instituut